Jačamo medijsku pismenost uz projekt MELIA Observatory!

Kako povećati medijsku pismenost i tako poboljšati građansku kompetenciju i povećati politički interes teme su kojima će se iduće dvije godine baviti projekt MELIA Observatory. Prvi se sastanak održao krajem rujna, a na njemu je sudjelovalo 30 sudionika i 23 partnera, među kojima je i Presscut.

 

Posljednjih smo godina svjedoci političkih zbivanja zbog kojih je došlo do pogoršanja demokratskih standarda u nekim dijelovima regije, a posebno zabrinjava apatija i nedostatak političkog interesa mladih što je sve izraženije. Osnovni element građanske kompetencije jest visoka razina medijske pismenosti koja je nužna za građansko odražavanje društvene stvarnosti i otpornost na negativne medijske pojave, poput govora mržnje i lažnih vijesti.

 

Svrha projekta MELIA Observatory jest stvoriti medijski opservatorij kojim se želi ojačati medijska pismenost, pogotovo među mladima, potaknuti propitkivanje medija i medijskog sadržaja i potaknuti politički interes. On će predstavljati transnacionalnu mrežu relevantnih sudionika u području medija, obrazovanja i civilnog društva u zemljama dunavske regije.

 

Projekt MELIA (Media Literacy for Active Citizenship and Suistanable Democracy) sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa transnacionalne suradnje Intereg V-B Dunav. Uz Presscut u ovom projektu iz Hrvatske sudjeluju i Hrvatska gospodarska komora, Visoko učilište Algebra i Hrvatski novinari i publicisti (HNiP).

 

Pročitajte dodatne informacije o projektu MELIA Observatory i pratite našu Facebook stranicu za sve novosti povezane s ovim MELIA projektom!

Komentirajte

Možda će vas zanimati